perjantai 17. helmikuuta 2012

Painiote arvoista: tunnista mikä ohjaa toimintaasi

Ellun Kanojen Dialogi-hanke huipentui viime perjantaina pidettyyn seminaariin. En päässyt itse paikalle kuulemaan mitä Aalto-yliopiston opiskelijat ja mukana olleet yritykset ajattelevat Y-sukupolvesta ja työelämän tulevaisuudesta, mutta hankkeesta tehty 90-sivuinen haastekirja tuli lukaistua läpi tässä parin päivän aikana.

Yksi merkittävä Y-sukupolven mukana tuomista "mullistuksista" on arvojen merkityksen korostuminen. Haastekirjassa mainitaan, että "Opiskelijoista 62 % ei halua työskennellä työnantajalla, jonka arvomaailma on ristiriidassa oman arvomaailman kanssa." Mielestäni yhtä lailla voidaan sanoa, että jos yritys haluaa vaalia kulttuuriaan ja ylläpitää tietynlaista työyhteisöä, on myös heidän etujen mukaista olla ottamatta töihin henkilöä, jonka arvot eivät sovi yhteen yrityksen kanssa.

Haastekirjan mukaan arvoissa on kyse "uudesta ja erilaisesta tavasta arvioida työnantajia." Miksi ei myös työntekijöitä?
Kuva: Hugh MacLeod


Arvot kertovat miten meidän tulisi elää

Mutta mitä ne arvot sitten oikein ovat ja miksi ne ovat oikeasti aika helvetin tärkeitä? Niistä on kiva puhua yleisellä tasolla, mutta jos pyydän sinua nimeämään itsellesi viisi tärkeintä arvoa tärkeimmästä alkaen, pystytkö siihen? Entä osaatko kertoa mitkä ovat merkittävimmät vasta-arvosi (Anti-value. Kielipoliisi korjatkoon jos käännös meni väärin.)?

Sanakirja kertoo, että arvolla tarkoitetaan miten tärkeää jokin on, mikä on jonkin asian merkitys. Pohtimalla omia arvojamme pystymme tunnistamaan mikä juuri meille on tärkeää tai merkityksellistä elämässä. Jos toimimme arvojemme mukaan, olemme huomattavasti tyytyväisempiä päätöksiimme ja tekoihimme kuin jos toimisimme arvojamme vastaan. Elämällä arvojamme noudattaen voimme säilyttää mielenrauhan. Osaamme tehdä päätöksiä joita ei tarvitse jälkeenpäin katua.

Otetaanpa esimerkki henkilöstä, jolle rehellisyys on yksi tärkeimmistä arvoista. Hän menee ja pettää puolisoaan. Kertoako totuus puolisolle vai pitää se salassa? Vastauksella ei ole väliä, mutta sillä on, että tämä dilemma tulee kalvamaan sankariamme erittäin voimakkaasti. Hänellä on tietty käsitys itsestään ja omasta persoonastaan, mutta hän on juuri toiminut täysin tätä käsitystä vastaan. Hänen psykologinen egonsa on vaarassa tuhoutua. Puhumattakaan mielenrauhasta.

Mitä jos täysin vastaava skenaario tapahtuu henkilölle, joka ei juuri välitä rehellisyydestä? Eräänlaiselle tosielämän Greg Houselle, jonka elämänkatsomus on, että kaikki valehtelevat ja entäs sitten. Jälleen kerran on irrelevanttia kertooko hän pettämisestä puolisolleen, mutta toisin kuin rehellisen reiskan tapauksessa, hän pystyy todennäköisemmin ohittamaan koko dilemman olankohautuksella. Ei oikeastaan ole mitään dilemmaa.


Arvot joita tavoittelemme

Raha ei ole arvo, mutta sillä pystyy saavuttamaan asioita (esimerkiksi vapaus, seikkailu, turvallisuus, mukavuus, jne.) jotka ovat. Omasta mielestäni paras tapa ajatella arvoista on käsitellä niitä tunnetiloina. Vaikka arvo kirjoitettuna olisikin jokin asia tai teko, löytyy taustalta yleensä tietty subjektiivinen tunnetila, johon kyseinen asia tai teko johtaa. Vaikka tälle tunnetilalle ei osaa antaa nimeä, se on aina jotain positiivista. Jotain josta saa voimaa, energiaa ja tuntee toimineensa oikein.

Tony Robbins puhuu arvoista keinoina (means) ja arvoista tarkoituksina (ends). Hänen mukaansa monelle on vaikeaa erottaa nämä kaksi. On helpompi tavoitella keinoja ja toivoa, että niistä seuraa haluttu tunnetila. Tämä vie kuitenkin fokuksen varsinaisesta päämäärästä, eli tarkoituksen tavoittelusta. Tarkoituksen, joka täyttyessään manifestoituu haluttuna tunnetilana.

Arvo on vastaus kysymykseen "Miksi teen sitä mitä teen?" Tämä ei kuitenkaan vielä riitä, vaan mennäkseen syvemmälle arvoihin pitää kysyä "Mitä kyseinen asia antaa minulle?" Jälkimmäistä kysymystä tulee toistaa niin kauan kunnes päästään todelliseen, syvimpään arvoon. Esimerkiksi:
"Miksi luen jatkuvasti kirjoja liittyen psykologiaan, yrittäjyyteen, innovaatioiden kehittämiseen ja organisaatioiden toimintaan?" -Koska nämä aiheet kiinnosvat minua. Ne vetävät minua puoleensa. 
"Mitä lukeminen antaa minulle?" -Opin ymmärtämään omaa käyttäytymistäni, rikkomaan rajojani, nostamaan tuottavuuttani ja toivon mukaan rakentamaan itselleni uran joka antaa täyttymystä.
"Mitä käyttäytymisen ymmärtäminen, rajojen rikkominen, tuottavuus ja ura-ajattelu antavat minulle?" -Nämä asiat auttavat minua menestymään, elämään onnellista elämää, toimimaan paremmin toisten ihmisten kanssa ja kasvamaan ihmisenä.
Jne. 
Tätä prosessia käyttäen alkaa hiljalleen paljastua syviä arvoja kuten itsetuntemus, menestyminen, onnellisuus ja kasvu.

Jos haluat miettiä omia arvojasi, voit käyttää alla olevaa Tim Brownsonilta lainattua listaa lähtökohtana. Poimi itsellesi tärkeitä arvoja ja lähde niistä syvemmälle kunnes vastaukset yllä oleviin kysymyksiin alkavat toistaa itseään. Silloin tiedät löytäneesi todellisia arvoja.

  • Autenttisuus, Avoimuus
  • Hauskuus, Henkisyys
  • Intohimo, Itsekuri, Itsetuntemus
  • Johtajuus
  • Kauneus, Kasvu, Kiitollisuus, Kunnia
  • Luottamus, Luovuus
  • Maine, Mielenrauha, Menestyminen, Merkittävyys, Mukavuus
  • Nöyryys
  • Oikeudenmukaisuus, Onnellisuus
  • Palvelu, Periksiantamattomuus, Positiivisuus
  • Rakkaus, Rehellisyys, Rohkeus
  • Seikkailunhalu, Sitoutuminen
  • Taitavuus, Tasapaino, Terveys, Tieto, Toisten huomioonottaminen, Totuus, Turvallisuus
  • Yhteisöllisyys, Ystävällisyys
  • Vapaus, Varallisuus, Viisaus, Vilpittömyys, Voimakkuus


Arvot joita pyrimme välttämään

Arvojen merkitys käyttäytymistä ohjaavana tekijänä on erityisen selvästi nähtävissä kun puhutaan vasta-arvoista. Siinä missä arvot ovat tunnetiloja joita kohti pyrit elämässäsi, vasta-arvot ovat tunnetiloja joita pyrit välttämään. Ihmiset kokevat negatiiviset tunteet huomattavasti voimakkaammin kuin positiiviset. Esimerkiksi parisuhteita tutkittaessa on havaittu, että jokaista puolisoiden välistä negatiivista vuorovaikutustilannetta kohtaan tarvitaan viisi positiivista, jotta osapuolet pysyvät tyytyväisinä suhteeseen.

Tuntuuko ihmisten edessä esiintyminen vaikealta? Saako edessä häämöttävä puhe perhoset lepattamaan vatsassa? Teetkö mitä tahansa välttääksesi kyseisen tilanteen? Miksi? Ehkäpä yksi vasta-arvoistasi on häpeä. Pelkäät nolaavasi itsesi tai tulevasi naurunalaiseksi. Pelkäät sitä mitä yleisö ajattelee sinusta. Ilmoittaudutko viime hetkellä sairaaksi välttääksesi kyseisen tilanteen?

Myös konflikti on monelle erittäin yleinen vasta-arvo. Kuitenkin konfliktit ovat välttämätön osa elämää jos haluamme kehittyä ihmisinä ja ratkaista sosiaalisiin suhteisiin liittyviä ongelmia. Vaatii rohkeutta nostaa kissa pöydälle tiedostaen, että sen seurauksena on suuri mahdollisuus loukata toisia ihmisiä. Toisaalta taas hyvin usein ongelmat paisuvat, kun kukaan ei sano mitään ja niistä johtuvat vahingot kasvavat kunnes ne saavuttavat sellaiset mittasuhteet, että hiljaa oleminen tuottaa suurempaa tuskaa kuin suun avaaminen. Tämä olisi vältettävissä, jos mukana on henkilö, joka ei pelkää konfliktitilanteita.

Kuten arvot, myös vasta-arvot auttavat sinua ymmärtämään omaa toimintaasi ja tekemään parempia päätöksiä. Jos esimerkiksi tunnistat, että stressi on yksi merkittävimmistä vasta-arvoistasi, ei liene järkevää hankkiutua konsultin hommiin, jossa vaaditaan 24/7 tavoitettavuutta ja oletetaan, että jokainen on valmis 60 tunnin työviikkoihin.

Karl Jung on puhunut alitajunnan varjopuolista. Piirteistä, joita emme siedä toisissa ihmisissä, koska ne ovat piirteitä, joita halveksimme ja pyrimme tukahduttamaan itsessämme. Voimme käyttää tätä tietoa apuna miettiessämme omia vasta-arvojamme. Halveksunta, jota tunnet ahneita ihmisiä kohtaan, voi olla heijastus siitä häpeästä, jota koet sisäisesti oman ahneutesi vuoksi.

Voit käyttää alla olevaa listaa vasta-arvoista lähtökohtana miettiessä mitä ne omalla kohdallasi voisivat olla:

  • Aggressiivisuus, Ahdistuneisuus, Ahneus, Aikaansaamattomuus, Apatia
  • Epäilys, Epäoikeudenmukaisuus, Epärehellisyys, Epäterveellisyys
  • Halveksunta, Huolestuneisuus
  • Itsekeskeisyys
  • Kateus, Katumus, Kipu, Konfliktit, Kuolema, Kyynisyys, Köyhyys
  • Laiskuus
  • Moraalittomuus, Murehtiminen
  • Pelko
  • Stressi
  • Tekopyhyys
  • Viha
  • Yksinäisyys, Ylimielisyys





Jos olet miettinyt omia arvojasi ja ehkä jopa kirjannut niitä ylös, on seuraava tehtävä laittaa ne tärkeysjärjestykseen. Tämä on tärkeää, jotta tiedät miten toimia arvokonflikteissa. Mitä jos menestyminen on sinulle tärkeää, mutta yhtä lailla arvostat vapautta? Saat työtarjouksen huomattavasti paremmasta positiosta kaikkine etuineen, mutta samalla joutuisit vaihtamaan yritykseen, jossa on erittäin tiukat työajat, oletetaan että kaikki tekevät ylitöitä, eikä mahdollisuutta palkattomaan lomaan ole. Otatko tarjouksen vastaan?

Jotta pystyt tekemään oikean päätöksen - eli päätöksen jota ei tarvitse jälkeenpäin katua - on hyvä tehdä itselle selväksi kumpi on tärkeämpää: vapaus vai menestys.


Niin arvot kuin vasta-arvot ovat motivaattoreita. Toiset meistä motivoituvat enemmän pyrkiessään kohti tiettyjä asioita, kun taas toisille on huomattavasti tärkeämpää negatiivisten asioiden välttäminen. Jos olet asettanut itsellesi tavoitteita elämässä, niiden saavuttaminen helpottuu kun tunnistat oikeat arvot joiden kautta ammentaa motivaatiota.

Saatat myös huomata, että tavoitteesi on ristiriidassa arvojesi kanssa. Tässä tapauksessa on syytä pysähtyä ja miettiä tarkkaan mitä haluaa ja etenkin miksi haluaa. Onko tavoitteesi tullut aidosti sisältäpäin, vai seuraatko esimerkiksi vanhempiesi sinulle kartoittamaa tietä? Voit olla varma, että tavoitteen saavuttaminen ei tule tekemään onnelliseksi jos se ei ole yhteensopiva arvomaailmasi kanssa.


Tässä lienee tarpeeksi pureskeltavaa yhdelle artikkelille. Jos haluatte, että kirjoitan aiheesta lisää jättäkää kommenttia ja kertokaa mikä erityisesti askarruttaa :)

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti