sunnuntai 22. tammikuuta 2012

Kun intohimo ja lahjakkuus kohtaavat

Työnteon pitäisi olla muutakin kuin välttämätön paha. Steve Jobs on sanonut: "Your work is going to fill a large part of your life, and the only way to be truly satisfied is to do what you believe is great work. And the only way to do great work is to love what you do." Olen tullut siihen pisteeseen urallani, jossa seuraava etappi on tehdä työtä, joka on myös itselle merkityksellistä. Suurin ongelma tällä hetkellä tuntuu vain olevan se, että en ole aivan varma mitä tämä työ on.

Sir Ken Robinson, yksi kaikkien aikojen katsotuimmista TED-esiintyjistä kertoo kirjassaan The Element, että jokaisella meistä on oma elementtinsä - asia jossa intohimo ja kiinnostus kohtaa lahjakkuuden ja luontaiset kyvyt. Toisin sanoen asia, jonka tekemisestä nauttii ja jossa on hyvä. Toisille elementti on selvä jo lapsesta asti. Esimerkiksi Paulo Coelho tiesi aina haluavansa kirjailijaksi. Sting jatkaa rajojen rikkomista muusikkona. Joillekin taas oman elementin löytäminen on seurausta sarjasta onnekkaita yhteensattumia.

Yksi pääargumenteistani ja suurimmista syistä kirjoittaa tätä blogia on se, että henkilökohtaisen potentiaalin löytäminen ja kasvattaminen tulisi olla sekä koulujärjestelmän, yritysmaailman että yhteiskunnan prioriteettilistalla. Kuvitelkaa mitä tekisi yksittäisen yrityksen saati koko Suomen kilpailukyvylle, mikäli meillä olisi huippuunsa viritetty koneisto tuottamassa asiansa osaavia työntekijöitä, taiteilijoita, ajattelijoita ja johtajia? Ja jotka yhdistävät tämän osaamisen siihen mikä heitä aidosti kiinnostaa. Kuinka paljon se nostaisi tuottavuutta ja elämänlaatua - tai vähentäisi poissaoloja työpaikoilta?

Muistuu mieleen, kun kavereiden kanssa katsoimme Chris Rockin stand-up-esitystä. Chris puhui työn ja uran eroista. Huonon työpaikan tunnistaa siitä kun menee vessaan paskalle, eikä sieltä halua tulla pois. Katsoimme hetken toisiamme ja rupesimme nauramaan: jokainen meistä oli tehnyt tätä. Ja me olemme korkeasti koulutettuja, vähintäänkin kohtalaisen fiksuja ihmisiä. Kuinka toimiva voi olla työpaikka, jossa porukka istuu mieluummin paskalla kuin tekee työtään?

"When you got a career, there ain't enough time in the day. When you got a job, there's too much time." - Chris Rock

Miten sitten voisi löytää oman elementtinsä? On olemassa lukuisia kysymyksiä, joista voi olla apua. Esimerkiksi:
  1. Mitä tekisit pelkästä tekemisen ilosta, mikäli sinun ei tarvitse huolehtia rahasta?
  2. Jos miljoonien eurojen lottovoiton saamisen ehtona on se, että sinun pitää tehdä jotain työtä koko loppuelämäsi ajan, mitä tekisit?
  3. Minkä tekemisestä nautit, kun olit lapsi? (Tämän kysymyksen taustalla on oletus, että koulussa istutut vuodet ovat saaneet meidät ajattelemaan menestystä liikaa akateemisin termein ja on unohdettu mistä olemme aidosti iloinneet.)
  4. Mitä tehdessä olet päässyt ns. flow-tilaan, eli olet täysin uppoutunut siihen mitä teet, ajantaju on hämärtynyt ja olet sulkenut ulkopuolelle kaiken mikä ei liity kyseiseen tehtävään?


Intohimo ja lahjakkuus. Näistä kahdesta intohimo on luultavasti se tärkeämpi - olettaen että et ole täydellinen suhari siinä mitä haluat tehdä. Syy tähän on se, että lahjakkuus on usein seurausta intohimosta. Daniel Coyle puhuu kirjassaan The Talent Code siitä kuinka lahjakkuus ei ole synnynnäistä vaan opittua. Syy tähän on myeliini, aine jota kehittyy hermoratojen ympärille sitä mukaan kun kyseisiä hermoratoja aktivoivia taitoja käytetään. Mitä enemmän harjoitusta, sitä enemmän myeliiniä, ja mitä enemmän myeliiniä sitä voimakkaammin, nopeammin ja tarkemmin impulssit kulkevat kyseisiä hermoratoja pitkin.

Malcolm Gladwell on tuonut Outliers-kirjassaan esille, että tullakseen asiantuntijaksi jossain täytyy siihen käyttää noin 10 000 tuntia harjoittelua. Tämä on paljon. 40 tunnin työviikoissa mitattuna aikaa kuluisi lähes viisi vuotta. Vaikka kuinka haluaisit soittaa kitaraa kuin Mark Knopfler, mutta et ole valmis käyttämään vähintään 10 000 tuntia aikaa harjoitteluun, on epätodennäköistä että kehityt virtuoosiksi. Tässä on intohimon merkitys: jotta edes viitsii käyttää näin paljon aikaa jonkin taidon kehittämiseen on taustalla oltava palava halu tulla paremmaksi.




Ei kommentteja:

Lähetä kommentti